073 – 641 20 47

25 aug 2016

Over drijfveren, energie en (het voorkomen van) burnout

La douce France nog in de benen, zongebleekt haar proberen in de werkstand te stylen… Het systeem nog wat in de opstartmodus. Natuurlijk beginnen met een rustige cappuccino, net als de afgelopen weken. Langzaam druppen de voor de vakantie uitgezette acties mijn hoofd weer binnen. Ik voel mijn enthousiasme met de minuut groeien. Dat maakt me gelukkig en dankbaar.

Dankbaar voor hoe vanzelfsprekend voelt het om vitaal te zijn. Een baan te hebben. Gelukkig te zijn met het werk dat ik heb. Werk dat zó aansluit bij mijn intrinsieke motieven, mijn behoeften. Zoals mijn hoge behoefte aan Afwisseling, dat maakt dat ik een hoge aandachtsspreiding heb, vaak iets nieuws doe en graag minder gebaande paden betreedt. Interesse in het onbekende, nieuwsgierig. Mijn hoge behoefte aan Empathie, dat maakt dat ik de intrinsieke behoefte heb in de beleving, gevoelens en het karakter van anderen te doorgronden. Of mijn lage behoefte op de drijfveer Pragmatisme, dat maakt dat voor mij geld en middelen situationeel van belang zijn maar dat ik symboliek en abstractie op waarde weet te schatten – en daarmee mijn gesprekspartner goed kan volgen in abstracte processen.
Zaken, die ervoor zorgen dat ik mijn werk als adviseur/coach/assessor goed kan doen in het team van BLNQ. Dat ik natuurlijk moe word, maar dat ik ook energie krijg.

ONDERZOEK NAAR BURNOUT
Deze week kwam in het nieuws dat wetenschappers van de Universität Zürich in Zwitserland en de Universität Leipzich in Duitsland een onderzoek naar burnout hebben gedaan. Zij concluderen dat een burnout wordt veroorzaakt door het gat dat ontstaat tussen de (onbewuste) behoeftes van de werknemer enerzijds en functie-eisen anderzijds. Deze conclusies hebben belangrijke implicaties! Het aloude gezegde ‘meten is weten’ geldt niet voor alles, maar wel voor dit onderwerp.

METEN IS WETEN
(Intrinsieke) behoeften zijn namelijk meetbaar. Al jaren werken wij voor alle trajecten die wij doen met de TMA (Talenten Motivatie Analyse) die drijfveren inzichtelijk maakt. De TMA, een wetenschappelijk instrument en ontwikkeld i.s.m. de Universiteit van Amsterdam, is gebaseerd op de behoeften-theorie van Henry Murray:
– iedereen heeft in meer of mindere mate bepaalde behoeften;
– behoeften liggen vooral op onbewust niveau;
– behoeften vormen bouwstenen voor de identiteit van mensen.

Als we weten wat de behoeften van de (potentiële) medewerker zijn, en als we weten wat de eisen van de functie, de werkplek en de organisatie zijn, kunnen we een goede inschatting maken of iemand op z’n plek zit. Of niet.
En vooral dat laatste is dan weer van belang om een burnout te voorkomen.

Door het doen van een selectie-assessment voordat je die geselecteerde kandidaat aanneemt kun je op den duur veel narigheid (en veel kosten) voorkomen. Maar ook tussentijds meten werkt: ‘de thermometer erin’ om te zien hoe een werknemer zich op dit moment verhoudt tot zijn werk(plek).

Dat het echt werkt, blijkt uit de vele reacties van onze klanten
Nieuwsgierig?
Welkom voor een kop koffie!

Plaats een reactie