073 – 641 20 47

13 jan 2017

OPNIEUW GERAAKT DOOR OBAMA

MAKE LIVES BETTER
Eergisteren bekeek ik de ‘farewell adress’ van scheidend president Obama nog een keer. En weer was ik geraakt. Om de authenticiteit van deze man, zijn oprechte intentie om de wereld mooier te maken: “… not to score points or take the credits but to make peoples lives better”. Zo komt hij in elk geval over – want ik ken ‘m natuurlijk alleen via de media, eerlijk is eerlijk. Hoe dan ook schept hij dit beeld, en niet alleen bij mij blijkbaar.

In zijn afscheidsrede noemt Barack Obama een heel aantal zaken waarmee hij aanspoort tot beweging, tot optimisme, tot zijn beroemde ‘Yes We Can’. De kern van zijn betoog is het aangaan van de uitdaging, het nemen van verantwoording. Er zelf instappen: “… all of us have work to do”.

VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN EN UITDAGING AANGAAN
Dat was reden om zijn speech nogmaals te luisteren. Ik voelde een grote verbintenis met zijn boodschap van zelf verantwoordelijkheid nemen en de uitdaging aangaan want dat is waar ook ik heilig in geloof. Ook de woorden die hij gebruikte waren zo herkenbaar en hoor ik mezelf in mijn werk met mensen vaak bijna letterlijk zeggen. Zijn ‘bubble’ is bij ons de ‘comfort zone’ waarin we ons kunnen terugtrekken: je eigen wereldje waarin je je omringt met mensen die hetzelfde denken als jij, waarin je nooit een ander geluid hoort dan wat jij zelf gelooft… Nieuwe ideeën omarmen kan pas nadàt je ze gehoord hebt. En dat gebeurt pas, als je andere geluiden toelaat. Wanneer je durft te onderzoeken wat je nog niet kent. Een open vizier hebt en niet afwijst maar ontvangt. Openstaat voor vernieuwing en verandering.

BE THE CHANGE
Zijn universele boodschap:
1. Come together en get engaged! Dan komt er energie los en gebeuren er mooie dingen.
2. Be the change! Het begint altijd bij jezelf.

En natuurlijk:

3. Yes, We Can! :-)
Wij gaan ervoor!

Plaats een reactie