WACHT NIET TOT MORGEN, MAAR LEEF!

Geplaatst door
Jara van der Steen
op
28 Sep 2018

Vier verse weken ben ik werkzaam bij BLNQ en ik kan jullie vertellen dat van baan switchen je behoorlijk in een ongemakkelijke positie brengt. Je bent letterlijk ‘vers van de pers’. De nieuwe digitale omgeving kende ik nog niet (anderen zullen dat misschien niet zo jammer vinden). De documenten die ik nodig had, daar ben ik vijf keer langer naar op zoek dan normaal. Ik was mijn relaties aan het informeren en onderbouwen waarom ik ben geswitcht. De hoeveelheid energie die ik in mij heb, voelde de afgelopen weken anders dan normaal. Een nieuwe baan is investeren.

Waardevol! Dat is de andere kant van een nieuwe start. Ik kan mij geen fijner ontvangst voorstellen dan het ontvangst dat ik heb gekregen. Met een bos bloemen ging ik de eerste dag naar huis. De tijd die er voor mij is vrijgemaakt om de omgeving en de processen te leren kennen. Het inwerktraject die in hoofdlijnen goed was voorbereid. De warmte en de openheid van mijn nieuwe collega’s. De groepstrainingen en het assessment welke ik als ‘observant’ heb mogen bijwonen, zijn zeer waardevol geweest en dat realiseer ik mij ten zeerste. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk te genieten van deze weken, want voor ik het weet sta ik op de versnel stand. Stil zitten is namelijk niks voor mij en ik ben graag in beweging. Van toegevoegde waarde.

Vorige week is het tragische ongeluk in mijn woonplaats Oss gebeurd, waarbij 4 onschuldige kinderen om het leven zijn gekomen op een spoor. Een meisje van 11 en de begeleidster liggen zwaar gewond in het ziekenhuis. De wereld stond letterlijk stil. En nog steeds. Op dat moment was ik mij aan het voorbereiden op een tweetal workshops die gaan over ‘haal meer uit je dag’ en ‘de balans tussen werk en privé’. Het verliezen van focus was het item van deze middag. Mijn gedachte dwaalde continu af naar de ouders, familie en andere betrokkenen. Ik realiseerde mij op dat moment dat alles zeer relatief is en het leven wendingen inneemt die we niet zien aankomen en niet kunnen overzien. Het gaat er vooral om hoe je hier mee omgaat en wat je eruit haalt. Onderscheid maken tussen extreme situaties waar we geen invloed op hebben en de kleine onnozele dingen waar we ons druk over maken spelen hierin een cruciale rol.

Het winnen en verliezen van focus heb ik aan de hand van mijn eigen ervaring van vorige week goed kunnen toepassen in de workshops. In een teaser heb ik een opening gecreëerd over het managen van je werkende leven en hoe je als medewerker de regie kan nemen over je eigen loopbaan. Ook als je een jonge moeder bent met weinig slaap, chronisch ziek bent, financiële zorgen hebt, mantelzorger bent, of als je in een gouden kooi zit. Het gaat erom wat JIJ uit het leven wilt halen. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Het is ook mijn werk, als vitaliteitscoach, om inzicht te krijgen in wat jij nou écht belangrijk vindt in het leven.
In mijn werk draai ik graag aan de knoppen om mensen inzicht te geven in wat er wel mogelijk is i.p.v. niet. Het managen en ontwikkelen van Vitaal Talent, dat is mijn passie en dat weet ik pas sinds een paar jaar….

Naast het zorgen voor mijn kids, genieten met ons gezin/familie, vrienden en sporten, en soms even ‘niets’ doen (dat kan ik steeds beter), geeft mijn werk mij veel voldoening. De keuze om van baan te switchen is wennen maar brengt mij vooral nieuwe energie en bevlogenheid. Ontwikkeling is een continu proces en dat zorgt ervoor dat wij mensen, toekomstbestendig zijn. Uiteindelijk draait het om voldoening en plezier. Het is nooit te laat om een verandering ingang te zetten. Wacht niet tot morgen, maar LEEF!