PERSOONLIJKE ONTWIKKELING EN FORTNITE.... KAN DAT?

Geplaatst door
op
26 okt 2018

Ik las gisteren op nu.nl dat Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven er bang voor is dat studenten zich te weinig ontwikkelen als persoon, vanwege een te hoge studiedruk met vooral de focus op tentamens en afstuderen…. want anders gaat het geld kosten. Juist het feit dat je als persoon ontwikkelt op je sociale vaardigheden is, op het moment dat je als afgestudeerde eenmaal het bedrijfsleven binnen stapt, net zo belangrijk als het diploma. Dus, zo zegt de minister: neem ook tijd en ruimte voor vrijwilligerswerk, bestuurswerk, het coachen van een sportteam of andere maatschappelijk relevante taken.

Ik ben helemaal voor. Kennis is belangrijk, dus dat diploma ook. Wil je echter, wanneer je aan het werk gaat, je mannetje (of vrouwtje, of – want dat moet tegenwoordig – je persoontje) staan, is het net zo belangrijk dat je al een ontwikkeling hebt doorgemaakt op vaardigheden die nu net even niet over de inhoud gaan. En dat heeft weer alles te maken met het feit dat de wereld om ons heen – dus ook de wereld van werk – zo aan een snelle verandering onderhevig is dat vraagstukken steeds complexer worden… en samenwerken misschien wel de belangrijkste vaardigheid is die je mee zal moeten nemen. En het omgaan met dat soort uitdagingen….. daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Mijn zoon van 15 is alvast begonnen. Hij speelt namelijk Fortnite. Dat doet hij op zijn game-computer, die hij van oma kreeg omdat hij over was gegaan naar HAVO 4. Die computer staat op 66a; zo noemen wij zijn zolderkamer, waar hij sinds dat hij die computer heeft gekregen meer vertoeft dan bij ons op 66. Of deze activiteit nu helemaal valt onder de categorie ‘andere maatschappelijk relevante taken’, valt te betwisten; feit is wel dat door het spelen van het spel, hij aan de meeste van de belangrijke 21st century skills (waar de minister op doelt als het gaat om die ontwikkeling als persoon) toch wel invulling geeft.

Fortnite speel je namelijk niet alleen; je speelt in een team (vaak met vrienden, soms met totaal onbekenden). En je hebt elkaar keihard nodig om te winnen. Dat keihard vertaalt zich overigens nog net iets te vaak in een te hoog volume van elkaar coachen en om hulp vragen maar ze moeten continu schakelen, nadenken, oplossingen bedenken, inventief zijn, iets uitproberen, anderen helpen, risico’s nemen, samen de vijand benaderen, slim zijn, misschien nog even wachten, overleggen, nederlagen accepteren en overwinningen vieren….. met elkaar. En maak mij maar eens wijs dat dat niets te maken heeft met de 21st century skills Kritisch denken, Creatief denken, Problemen oplossen, Computational thinking, Informatie vaardigheden, ICT basis vaardigheden, Mediawijsheid, Communiceren, Samenwerken, Sociale en culturele vaardigheden (OK, het mag wat minder luid) en Zelfregulering.

Het is alleen jammer dat alles op 66a plaatsvindt. Daarom ben ik blij dat hij binnenkort gaat starten als jongste medewerker bij de Jumbo, plezier heeft in korfballen en het ook nog wel fijn vindt om zo af en toe op 66 bij ons op de bank te ploffen..... om te vertellen hoe zijn dag is geweest.