ALS HET VOOR JOU KLOPT, KLOPT HET VOOR JE OMGEVING OOK!

Geplaatst door
BLNQ
op
8 november 2018

De toenemende burn-outgevallen in Nederland zijn zorgwekkender dan ooit. Het kost ons land veel geld, 20 miljard euro per jaar en het zorgt ervoor dat jong en potentieel talent thuis zit. Met een dekentje op de bank en een Smartphone in de hand, in plaats van een goed boek! Wanneer mensen te lang in een burn-out verkeren, waarbij stress de grote boosdoener is, zorgt dit voor blijvend hersenletsel (bron: https://bit.ly/2Otjg6h). Een enorme problematiek, want de oplossing lijkt nog ver weg.

Stress krijgen we door dat we te veel naar harmonie willen streven, de controle te willen behouden en door schaarste in tijd. Dat laatste is voor mij zeer herkenbaar! Ik ben zelf moeder van twee 'kleine' kinderen en zorg ook voor twee ‘grote’ kinderen. Ik werk graag, sport zoveel als mogelijk en wil natuurlijk ook energie stoppen in mijn relatie, familie en vrienden. Soms wordt mij gevraagd; ‘hoe doe je dat allemaal?’

Over het algemeen heb ik veel energie. Het werk dat ik doe en veel bewegen geeft een bijdrage. Ik realiseer mij ook dat het in mijn genen zit (lucky me). Wat er in mij omgaat, probeer ik thuis zoveel mogelijk bespreekbaar te maken. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Vooral als mijn hoofd 'vol' zit. Ik ben dan korter van stof en dan weet ik dat het tijd is om terug te schakelen.

Schaarste in tijd is bij mij de grootste bottleneck. Ik wil alles uit mijn dag halen en zie overal kansen en mogelijkheden. Graag besteed ik veel tijd aan mensen en activiteiten die voor mij belangrijk zijn. Een dag heeft maar 24 uur en dat is wat mij betreft te weinig.

Toen ik jonger was, zag mijn leven er anders uit. Ik had alle tijd voor hockey om fanatiek te trainen en wedstrijden te spelen. Mijn vriendenkring was groter en ik had het gevoel dat ik geen feestje kon missen. Nu spendeer ik mijn vrije tijd anders. Het liefst besteed ik tijd aan de mensen, in mijn directe omgeving. De vriendschappen voor het leven! Het lukt niet meer om alles om mij heen aandacht te geven. Wat deze verandering mij heeft opgeleverd? Dat ik prima een avondje op de bank kan doorbrengen, zonder het gevoel te hebben dat ik iets mis. Al kan ik nog steeds niet vroeg naar huis gaan als het ergens gezellig is ;-).

Dat veel jongeren nu te maken hebben met burn-outklachten, is niet zo gek. We leven in een wereld waarin we mogelijkheden te over hebben, maar geen keuze vrijheid ervaren. Onze 'nieuwe' wereld lijkt voor ons te bepalen hoe we eruit moeten zien, wat we dienen te bezitten en hoe we ons moeten voelen. Die beperking in keuze is in strijd met het streven naar onze vrijheid op emotioneel, fysiek en mentaal vlak. Het levert teveel negatieve stress op en deze stress doet ons de das om.
De Smartphone als voorbeeld: het is een innoverend instrument waardoor onze wereld visueler en sneller is geworden. Tegelijkertijd spenderen we uren aan het scrollen op internet. We zien de ideale wereld wel vijftig keer per dag voorbij komen. Ondertussen kunnen we onze tijd effectiever besteden. Toch doen we wat anders. Is dit een keuze of een gewoonte geworden? Ik denk het laatste. Maar in deze spreek ik voor mijzelf. Zou de nieuwe Steve Jobs een geniaal idee bedenken? Waardoor we de Smartphone weer kunnen vervangen voor écht contact! Gelukkig hebben we daar geen nieuwe Steve Jobs voor nodig. Wij mensen zijn slim genoeg om het roer om te gooien, als je het echt wilt!

Stress is cruciaal om te kunnen leven. Iedereen die te maken heeft met klachten in het spectrum van een mogelijke burn-out, kan vaardigheden aanleren om stress te managen.
Stel jezelf eens de vraag: wat is er nodig om de omgeving waarin je zit te veranderen? Hoe kom je weer werkelijk in contact met wie je bent en wie je wilt zijn?

De noodzaak om te focussen op vitaliteit is belangrijker dan ooit. Vitaal en wendbaar zijn gaat vooral om inzicht ontwikkelen in jezelf. Wat maakt jou als mens echt gelukkig waardoor jij de regie kunt nemen over je eigen loopbaan en toekomstige leven? In welke werkomgeving ben jij op je best? Dat zijn de vitaliteitsvragen van vandaag.
Ik ben op mijn best als ik de ruime krijg om mijzelf te ontwikkelen. Als er flink gelachen wordt met mijn collega’s. Als er ruimte is om nieuwe programma's te ontwikkelen en als ik een diversiteit aan mensen mag trainen/coachen om het beste uit zichzelf te halen.

In mijn werk bij BLNQ draait het om de mens en het maximaal benutten van het potentieel. Mensen optimaal in hun kracht zetten waardoor ze gaan schitteren en het leven hen toe lacht. Daar doe ik het voor! Als het voor jou klopt, dan klopt het voor je omgeving ook!