073 – 641 20 47

1 nov 2017

De kracht van talent

/
Geplaatst door
/
Reacties1
/
Tags

Afgelopen week was ik bij de Graduation Show van de Dutch Design Week waar studenten van de Design Academy hun afstudeerwerk laten zien. Ik werd geraakt door het werk van Charlotte Kin, een jonge, talentvolle fotografe die in haar werk de mens centraal stelt. En dat doet ze heel knap.Ze verdiept zich in de mens achter de mens: Waarom doet iemand wat ie doet? Om vervolgens d.m.v. beeld deze mens in al zijn facetten te laten zien.

Haar werk heeft de titel ‘Through Eyes’.
Ze schrijft hierover: ‘Goodness and talent can be found in any individual. The only problem is that we don’t always acknowledge this. The human brain is to set focus on the negative rather than the positive in our lives. But when we keep focusing on negative aspects, we lose track of talent and skills.’ In ‘Through Eyes’ gaat het over pubers en de negatieve aandacht die zij vaak (van volwassenen) uit hun omgeving krijgen:
‘Knoop je jas dicht, doe een das om, was eerst je handen
Kam je haren, recht je schouders, denk om je tanden’
Blijkbaar hebben we 35 jaar na ‘Pa’ als volwassenen nog maar weinig geleerd en is wat Doe Maar zong nog steeds hartstikke actueel. Op het u zeggen na dan; dat hoeft de jeugd niet meer want dan voelen we ons zo oud.
Patronen doorbreken is dus heel lastig….

In haar project trok Charlotte een hele dag op met pubers, gaf haar volledige aandacht om echt te begrijpen. Ze maakt foto’s, geeft haar eigen observatie in tekst terug. De aandacht die Charlotte geeft, maakt dat hun werkelijke identiteit, hun werkelijke ik zichtbaar wordt. Alles komt samen in een prachtig, persoonlijk boek, waardoor pubers hun eigen positieve handvatten krijgen om te focussen op hun talenten en hun onderscheidendheid. En het helpt hen om verbinding te maken met hun omgeving en de mensen die dichtbij staan maar ook vaak ‘lastig’ doen.

Waarom raakte het werk van Charlotte mij?
Omdat ik me helemaal kan vinden in de uitgangspunten van Charlotte:
• Iedereen heeft talent
• We zijn snel geneigd om te focussen op wat niet oke is, op wat beter moet i.p.v. te kijken naar het goede wat er al is.

We zijn vooral bezig met het ontwikkelen van vaardigheden die iemand nog onvoldoende bezit en niet in het versterken van de talenten, die er al zijn. In de basis aanwezig en vaak onbekend en onbenut. In mijn werk zie ik dagelijks wat het aan positiviteit, energie en uitzonderlijke prestaties oplevert als mensen focussen op het versterken en naar buiten brengen naar wat ze al in zich hebben. De talenten die onlosmakelijk verbonden zijn met hun identiteit.

Maar misschien werd ik nog wel meer geraakt omdat ik moeder ben van drie pubers. En ondanks dat ik in mijn werk continu bezig ben met talent en het versterken waar iemand in de basis al goed in is, lukt me dat thuis maar mondjesmaat helaas…
Ook ik ben regelmatig de zeurende, lastige moeder die haar kinderen op de huid zit en die vooral bezig is met wat beter moet.

Onze zoon Hessel van 16 zit in HAVO 4 en door zijn ADD heeft hij het moeilijk op school. Afgelopen week moest hij een boekpresentatie houden. Hij zei dat hij het spannend maar wel leuk vond om het te gaan doen. Ik was getriggerd door het woord ‘leuk’ want dat gebruikt hij niet zo vaak in relatie tot school.
Hij presenteerde de sterren van de hemel, had volop complimenten gekregen en kwam blij en trots thuis. Hij had zijn talenten kunnen laten zien!!

Soms is dit soort momenten nodig om je opnieuw bewust te zijn van iets wat je al wel wist, maar even was vergeten: als mensen kunnen doen waar ze goed in zijn gaan ze blinken.
Dank je wel Charlotte en Hessel!

1 Reactie

Plaats een reactie